Масичката за кафе най-често е дълга, ниска маса, която се поставя пред диван, кресло или тапицирани столове. Масата служи за поднасяне на храни и напитки, като удобно място списания, книги или декоративни предмети. В Европа първите маси, специално проектирани и наречени маси за кафе, са направени във Великобритания през късната викторианска епоха. По-късно масите са изработвани ниски, като се предполага, че тази идея идва от Османската империя и характерните таблици в чайните градини. Други смятат, че дизайна на масата за кафе идва от англо-японския стил, който е популярен във Великобритания през 70те и 80те години на 19 век. В днешно време е трудно да си представим всекидневна без тази мебел, ето защо тук подбрахме 6 основни концепции при масите за кафе:

Шейкер кафе маси

Колкото и да е странно, замисълът за тези маси за кафе идва от религиозната секта наречена Обединено общество на вярващите или по-известни като Шейкъри. Техните принципи за простота, полезност и честност, са отразени в добре направени мебели с минималистичен дизайн. Мебелите са изработени обмислено, с функционална форма и пропорция. При тези мебели няма да забележите орнаменти, дърворезби, метал или стъкло, а по-скоро изчистени и симетрични форми. Масите са с прости прави крака, малки чекмедже със семпла дръжка от дърво и голям горен плот.

Индустриална масичка за кафе

Индустриалният стил целенасочено предизвиква излъчването на фабрична мебел, използвайки метал и дърво в по-груба, здрава конструкция. Те могат да се съчетават добре с дневни в лофт стил или да стоят в идеален контраст с по-мека обстановка.

Холна маса Mid Century

Мебелите от този стил следват тенденциите в интериорния дизайн, които бяха популярни между 50-те и 60-те години. Модерните маси за кафе от средата на миналия век се характеризират с изчистени, прости линии и огънати дървени или пластмасови конструкции. Повечето мебели от дърво имат прост завършек, за да покажат естествената си красота.

Маса за кафе Парсънс

Модерна квадратна или правоъгълна маса, с квадратни крака. Холната маса е с модерен дизайн, създаден през 30-те години. Макар да има проста форма, масичката за кафе може да бъде украсена с тапицерия или различни материали, за да пасне на много дизайнерски схеми.

Модерна масичка за кафе

Отнася се за мебели, произведени от края на 19 век през настоящето, които са повлияни от модернизма. Много често моделите са изцяло от стъкло или в комбинация от стъкло и метал или дърво.

Съвременна масичка за кафе

Тъй като съвременните виждания се променят постоянно, модерния стил се отнася до това, което в момента е популярно. Съвременният дизайн често разполага със строги интериори със смели и ярки акценти. Стъклените плотове и металните основи са общи черти на съвременните масички за кафе. Асиметричните разчупени форми са често срещани, така че масите са кафе са колкото функционална мебел, толкова и естетично допълнение към стаята.